Co obnáší práce pečovatelky?

Úkolem pečovatelky je pomoci klientům zvládnout základní denní aktivity, na které již sami z důvodu svého věku, hendikepu, chronického onemocnění nebo následků úrazu nestačí. Vzhledem k tomu, že populace ve vyspělých státech nezadržitelně stárnou, stává se role pečovatelek nezastupitelnou, a to z hlediska funkčnosti společnosti i hlediska ekonomického.

S ČÍM VŠÍM PEČOVATELKA KLIENTŮM POMÁHÁ? Se vším, s čím je potřeba. Zpočátku se může jednat o jen o větší nákupy, návštěvy lékaře či další pochůzky (na poštu, do lékárny, doprovod na procházku), postupně se přidává i zajištění domácích prací (úklid, příprava jídel, praní, žehlení, výměna ložního prádla) a nakonec i pomoc s osobní hygienou a převlékáním či podáváním předepsaných léků.

JAKÁ BY MĚLA BÝT A CO BY MĚLA ZNÁT? Předpokladem pro tuto práci je především mít vztah k lidem a umět s nimi jednat. Pečovatelky by měly být rovněž spolehlivé, trpělivé a dochvilné. Práce se nehodí pro osoby s onemocněním pohybového ústrojí, protože klienty je často nutné nadzvednout či otočit.

Pečovatelka s klientem na procházce
5 důvodů, proč se stát pečovatelkou